vineri, 7 martie 2014

Cafeaua

    Deoarece într-o postare anterioară am vorbit despre ceai acum am zis să scriu despre cafea. Bem cafea în fiecare zi, însă știm unde a fost descoperită cafeaua? Cine a băut prima cafea?
    În ceea ce privește descoperirea cafelei există mai multe legende. Una dintre acestea este legenda etiopiană Dansul caprelor care vorbește despre descoperirea arborelui de cafea de către Kaldi, un cioban etiopian din Kaffa. El a observat că animalele sale consumau frunzele și fructele roșii ale unei tufe, după care deveneau mai voioase. Kaldi ar fi mestecat el însuși frunzele și semințele și ar fi rupt câteva ramuri pe care le-ar fi dus soției sale; aceasta l-a sfătuit să le arate unui călugăr. Deși inițial le-a refuzat și le-a aruncat în foc, călugărul a fost atras de aroma care s-a răspândit. Semințele arse au fost repede scoase din jăratec și puse în apă fiartă, obținându-se astfel prima cafea. Mirosul de cafea s-a răspândit în toată mănăstirea și i-a atras și oe alți călugări.
     La nivelul societății, în mod obișnuit, cafeaua a fost pregătită de femei. Ele trebuiau să o râșnească sau să o piseze pentru a o mărunții, o fierbeau și tot ele o turnau în vase și o ofereau spre servire. În vremurile moderne cafeaua este consumată la sau în loc de micul dejun, dar adesea este servită după masă. Veneția a fost primul oraș stat care a cunoscut cafeaua adusă din Imperiul Otoman în jurul anului 1570. Primul magazin de vânzare a cafelei a apărut tot în Veneția în 1640. Prima cafenea cunoscută în București apare documentar în 1667 și era propietatea lui Kara Hamil.






















Surse:


2 comentarii:

  1. Știam legenda cafelei.
    Eu momentan nu mai consum decât în cazuri excepționale. Cred că știi cum beam eu înainte cafea...muuuultă. Acum doar rareori. Asta nu înseamnă că nu-mi place, dar acum prefer ceaiul verde și cel negru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Andreea, te provoc sa scrii mai multe informatii pe consumul de cafea in Tarile Romane. Accepti provocarea ?

    RăspundețiȘtergere