Ori de câte ori o persoană primește acasă un oaspete, trebuie să-l servească cu ceai în semn de bun-venit. Dacă oaspetele este o persoană importantă gazda îi va servi ceaiu de cea mai bună calitate, în cel mai bun serviciu de ceai pe care îl are. În unele zone ceaiul cu dim sum a înlocuit micul dejun și este un moment de socializare și de a discuta despre afaceri.
De asemenea dacă un tânăr dorea să curteze o tânără, familia lui trimitea un pețitor acasă la ea cu un dar de frunze de ceai. Familia fetei prepara ceaiul și conversa cu pețitorul. Dacă ceaiul era băut de către familia fetei, însemna că aceasta este de acord cu propunerea de logodnă; dacă însă familia fetei lăsa ceaiul neatins, propunerea era respinsă. Un pețitor (o pețitoare) putea să viziteze familia fetei de trei sau patru ori, dar dacă de fiecare dată ceaiul era neatins, familia băiatului înțelegea refuzul familiei fetei.
Ceaiul este băut și în cadrul unor ritualuri importante: de exemplu când un bărbat și o femeie se căsătoresc, ei împart o ceașcă de ceai tare. În ceașcă se pun o nucă de lotus și o curmală roșie uscată ca semn al dorinței lor de a fi fericiți. Ceaiul tare însemna că și iubirea lor va fi puternică.
PS. dim sum- gustări ușoare servite ca aperitiv pentru ceai, termenul însemnă din inimă în cantoneză.
Sursă: Maestrul Lam Kam Chuen, Datina ceaiului.
Ce interesant! Să mai scrii despre obiceiurile legate de ceai. Oricum eu sunt o băutoare înrăită de ceai verde în special, dar și negru.
RăspundețiȘtergere